Att inte vara bitter

Jag har fått rådet att glömma. Undvika att älta, fastna eller bli bitter. Gå vidare och lämna det bakom mig. Jag jobbar på det. Men tanken på att någon som utnyttjar, kränker och förminskar kan få fortsätta, oemotsagd, stör mig då och då. Vem ska då ifrågasätta?

Om jag ser det från den ljusa sidan kan jag tänka att jag har åstadkommit något bra. Mitt livsverk. Jag är mycket stolt, nöjd och glad över vad jag har åstadkommit. En intellektuell produkt med så mycket potential. Den är så bra att någon annan vill framstå som hjärnan bakom alltihop. Någon annan vill ta åt sig äran och radera mig från arenan. När jag ser det från den mörka sidan ser jag att jag har blivit just utnyttjad, kränkt och förminskad.

För många år sedan lyssnade jag på ett föredrag med Kay Pollack. Han menade att ”människor är utsända för mig att öva på”. Det är en intressant tanke. Människor jag möter har något att lära mig, oavsett om jag talar med dem eller ej. Somliga kan jag öva på att lyssna på, andra att tolerera, ytterligare några kan jag öva att vänlig sinnad mot eller prata med och ett litet urval kan jag öva på att älska. Vissa människor ska jag öva på att undvika.

Om någon talar vänligt till mig har jag velat tro att denne någon vill väl och förtjänar att bemötas med vänlighet, ärlighet och respekt –  egenskaper som jag själv sätter högt i en relation. Jag har varit alltför naiv i det avseendet. Det finns människor som inte känner skam, som inte drar sig för att trampa på andra för att själv ta sig fram och som inte funderar ett ögonblick över vilken konsekvens det egna handlandet kan få för någon annan. Dessa människor besitter egenskaper som rimmar illa med de värderingar jag har. Jag behöver lära mig att känna igen dem, hantera dem och helst undvika dem.

Det handlar om personer som använder maktutövning, härskartekniker och manipulation. De är ofta intelligenta, men trasiga på ett eller annat sätt. Initialt kan de vara charmerande eller insmickrande och ge mig den bekräftelse jag så gärna vill ha. I efterhand är det en verklig utmaning att se att dessa människor sannolikt mår sämst själva, innerst inne. En sådan person vinner ofta framgång, men förlorar i människovärde genom sitt agerande.

Skickliga manipulatörer lägger ner mycket tid på att göra research, sprida halva sanningar och föra intet ont anande människor bakom ljuset. De är noga med att inte ha alla i samma rum samtidigt och strävar efter att inge förtroende, utan skrupler. En duktig manipulatör har allt att vinna för egen del på att utnyttja andra människors välvilja eller svagheter. När den utnyttjade upptäcker vad som har hänt är manipulatören redan långt borta, närmare sitt eget mål.

En manipulatör omger sig enbart med ja-sägare. Den som inte instämmer är inte värd något. Nu finns det ingen charm, bekräftelse eller ens vilja att samarbeta. Tvärtom. En nej-sägare ska snabbt och effektivt tystas och motarbetas.

För att avslöja en skicklig manipulatör krävs ofta ett helt nätverk av människor och någon som vågar och orkar säga emot, ifrågasätta, sortera och pröva sanningshalten i alla påståenden. När den som manipulerar är en person med hög utbildning eller status är det få som ifrågasätter. Ju högre status, desto större ”trovärdighet”. Det professorn säger tror man på.

Är det bittert att önska att manipulatören någon dag får smaka sin egen medicin?

2 svar på ”Att inte vara bitter”

 1. Jag tycker att du ska vara oerhört stolt över vad du åstadkommit, det kan aldrig någon ta ifrån dig.
  Men jag håller med dig att den ” lilla” människan som sysslar med att stjäla andras livsverk eller kränker någon annan människa, hur kan dom sova gott på natten?
  Jag undrar ibland vad det är som driver sådana människor, hur man kan leva med sig själv när lögn efter lögn radas upp ?
  Både du och jag har ju varit utsatta för dessa ” små” människor.
  Stundtals förlorar jag tron på mänskligheten, ska man ens bry sig? Är det värt sorgen och energin det tar?
  Kanske inte men man är ju trots inte mer än människa.
  Så kommer det en människa som korsar min väg och fyller mig med glädje och energi och plötsligt så återfår jag tron på mänskligheten igen.
  För dom goda människorna är trots allt fler än dom ” små”
  Räta på ryggen Carina, ta ett djupt andetag, fyll lungorna med ny luft, livet ligger framför dig…..

Kommentera gärna vad just du tycker och tänker om detta