Alla Tanters Dag

Det finns 365 dagar på ett år och de flesta av dem tillägnas något speciellt. Då menar jag inte några kungligheter, kyrkohögtider eller namnsdagar, utan mer eller mindre väsentliga saker som man kan välja att fira eller uppmärksamma lite extra på en speciell dag, så kallade temadagar.

Bland de mest omtalade temadagarna finns Nationaldagen, Fettisdagen, Alla hjärtans dag, Mors dag och Fars dag. På senare tid har vi också vant oss vid exempelvis Kanelbullens dag och Earth hour. Sen finns det ett antal dagar som är mindre kända men väl värda att högtidlighålla. Det går att hitta dem på temadagar.se. Några av mina favoriter är:

Internationella Nalle Puh-dagen, 18 januari
Vinets dag, 22 januari
Tankens dag, 7 februari
Alla korvars dag, 12 mars
Internationella gin o tonicdagen, 9 april
Lakritsdagen, 12 april
Asociala dagen, 3 maj
Baddräktsfria dagen, 16 juli
Pocketbokens dag, 30 juli
World gratitude day, 21 september
Alla soffpotatisars dag, 29 september
Civilkuragets dag, 12 oktober
Skumtomtens dag, 21 december

Det är mycket att hålla reda på, men å andra sidan finns det nästan alltid en anledning att fira.

Vissa saker återkommer, om än med lite olika vinkling, i kalendern. Det är sannolikt sådana teman där en dags uppmärksamhet känns på tok för lite. Ett exempel är korv. Det finns ölkorvens dag (9 feb), pilsnerkorvens dag (30 jun), varmkorvens dag (23 jul), salamins dag (7 sept), grynkorvens dag (19 okt) och hackekorvens dag (28 okt). Dessutom finns det inofficiellt falukorvens dag, som firas i Falun någon dag under sommaren. Och, som korven på moset, firas dessutom Alla korvars dag den 12 mars.

Det finns passande nog även två orgasmdagar, den Nationella (9 jul) och den Internationella (8 aug), även om de ligger lite väl nära varandra i tiden, enligt min åsikt. Jag är dock lite bekymrad över att det bara finns en Tandborstbytardag (13 feb). Tänk om man missar den! Då får man fira lite hårdare på Internationella dagen för frisk andedräkt (6 aug).

Jag vill införa Alla tanters dag. I nuläget är det faktiskt bara Fluortanten som har en egen dag (1 sept). Det finns visserligen andra dagar som alla tanter kan fira, till exempel Internationella kvinnodagen (8 mars), Cake and cunnilingus day (14 april), Byxfria dagen (5 maj), Internationella flickdagen (11 okt) och Internationella klimakteriedagen (18 oktober). Vissa av oss kan känna för att fira Alla flickvänners dag (1 augusti), Alla systrars dag (4 aug), eller Alla svärmödrars dag (27 okt). Det finns också Höga klackars dag (17 sept), men tacka vet jag fotriktiga skor. Det saknas helt klart en riktig Tantdag.

Jag föreslår att Alla Tanters dag införs den 25 augusti. Det är nämligen ett ledigt datum! Alla Tanters dag kan förslagsvis firas med rulltårta eller kafferep för den som vill, eller med ett glas sherry, eller varför inte genom att färga håret lila, äta lila grönsaker eller klä sig i lila klänning. Lila är tantfärgen framför andra.

Som inspiration till firandet kan jag rekommendera Jenny Josephs lilla bok ”Warning”, med undertiteln ”When I am an Old Woman I Shall Wear Purple”. Jag fullkomligt älskar den boken! Den lil(l)a tanten i Jenny Josephs bok har en stor röd hatt som inte klär henne och som skär sig med färgen på den lila klänningen, drar med käppen i staketet så det skallrar och släpper på alla hämningar. Jag var på biltur i södra England med två väninnor för tio år sedan när vi hittade denna lilla söta bok i hyllan på ett Bed&Breakfast. Vi läste den som godnattsaga. När vi kom hem skaffade vi oss lila klänningar och röda hattar som inte passade. Denna utstyrsel tog vi på oss vid ett par tillfällen när vi gick ut på stan. När någon av oss fyllde år fick hon dra käppen i alla staket vi gick förbi. Det var härligt befriande, och alla som inte fattade grejen (de flesta) tittade konstigt på oss.

Det är dags att damma av den röda hatten, bli en tantrebell och fira Alla Tanters dag imorgon!

2 svar på ”Alla Tanters Dag”

Kommentera gärna vad just du tycker och tänker om detta